Warren Buffett’ın nakde dönmesi piyasaları korkutuyor

Posted by

Berkshire Hathaway, ikinci çeyrek kazanç raporuna göre, 30 Haziran itibariyle nakit stokunu neredeyse 277 milyar dolara çıkararak bir rekor kırdı ve bir önceki 189 milyar dolardan önemli ölçüde yükseldi.

Şirket geçtiğimiz çeyrekte milyarlarca dolar değerinde Apple hissesi satarak elindeki hisseleri neredeyse yüzde 50 oranında azalttı (790 milyon hisseden 400 milyon hisseye).

93 yaşındaki Buffett, Forbes’a göre dünyanın en seçkin yatırımcılarından biri ve dünyanın en zengin 10 insanı arasında yer alıyor. Yaşadığı ve Berkshire Hathaway’in merkezinin bulunduğu Nebraska şehri nedeniyle “Omaha Kahini” lakabını alan Buffett’ın faaliyetleri diğer yatırımcılar tarafından da yakından izleniyor ve analiz ediliyor.

Analistler Buffett’ın hareketinin risk yönetimi olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

BUFFETT’IN RİSK İŞTAHI KAÇTI

CFRA Research direktörü Cathy Seifert Newsweek’e verdiği demeçte, “Berkshire istikrarlı bir şekilde nakit biriktiriyordu, ancak son dönemdeki nakit varlığındaki artışın hızlanması şirketin piyasalardan geri durmaya çalıştığını gösteriyor, ki son dönemdeki yüksek profilli portföy hareketleri de bunu kanıtlıyor” dedi.

Seifert, Omaha merkezli holdingin Temmuz ayında yaklaşık 34 milyon hissesini 1,48 milyar dolara sattığı Apple ve Bank of America’daki (Bofa) hisselerini azaltma kararlarına atıfta bulundu.

Seifert, “Hisse senedi piyasası koşullarının kötüleşmesi halinde Berkshire’ın yakın ve orta vadede fırsatçı olmasını bekliyoruz” dedi.

BUFFETT PİYASALARIN SUNACAĞI YENİ FIRSATLARI BEKLİYOR

Seifert’in yorumları, Berkshire Hathaway’in kısa vadede potansiyel piyasa oynaklığı nedeniyle temkinli davrandığını, ancak koşullar istikrara kavuştuğunda yatırım fırsatlarından yararlanmaya hazır olacağını gösteriyor.

The New York Times’ın haberine göre Berkshire Hathaway, adil fiyatlardan satın alacak işletme ya da bireysel hisse senedi bulamadığında nakit rezervlere yöneliyor ve artışa gidiyor.

ÇOK KAZANABİLECEK DURUM GÖRMEZSEK NAKİTTE KALIRIZ

Buffett, holdingin Mayıs ayındaki yıllık toplantısında nakit varlığı hakkında konuşarak, “Bunu harcamayı çok isteriz, ancak çok az riski olan ve bize çok para kazandırabilecek bir şey yaptığımızı düşünmediğimiz sürece harcamayacağız” dedi.

Holdingin değerinin büyük bir kısmı şu anda beş şirkette toplanmış durumda ve bunların arasında Apple yaklaşık 84 milyar dolarlık hisse senediyle hala en büyüğü.

APPLE HİSSE SATIŞINDA VERGİ ETKİSİ

Buffett Mayıs ayındaki toplantıda hala Apple hayranı olduğunu, ancak kazançlar üzerindeki federal vergi oranı artabileceği için şimdi bazı hisseleri satmanın mantıklı olduğunu söyledi.

AvaTrade’in baş piyasa analisti Kate Leaman, Newsweek’e e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, ABD’nin resesyona gireceğine dair artan korkuların ortasında bir belirsizlik dönemi yaşandığını söyledi. Leaman, bu durumun Orta Doğu’da artan gerilimle birlikte yatırımcıların geri çekilmesi anlamına geldiğini ve bunun da piyasa değerlerinin düşmesine yol açtığını söyledi.

BUFFETT’IN SATIŞLARI PİYASALARI BOZACAK ETKİ YAPTI

Leaman, “Aslında piyasalar o kadar değişken ki, Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway’inin Apple’daki hisselerinin yüzde 50’sini sattığı haberi bile daha fazla alarm vermek ve olumsuz duyarlılığın artmasına neden olmak için yeterli oldu” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu gibi kargaşa dönemlerinde yatırımcıların daha güvenli alternatifler araması normaldir. Bu durumda yatırımcıların tahvillere ve altına yöneldiğini görüyoruz” diye ekledi.

ABD’den gelen zayıf istihdam verilerinin ardından Pazartesi günü dünya genelinde borsalar düştü ve dünyanın en büyük ekonomisinde resesyon korkularını tetikledi.

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir